Make your own free website on Tripod.com

RFID

RFID is een al wat oudere techniek die door kosten verlaging bereikbaar gaat worden (2005) voor massale inzet in consumenten goederen. Meestal denkt men bij RFID aan de intelligente sturing van het logistieke process. Toen ik afstudeerde (1990/1991) als levensmiddelentechnoloog werd er al over RFID onderwezen als belofte voor de toekomst want nog veel te duur. Voornamelijk als middel voor het waarborgen van de productkwaliteit in de logistieke keten.

RFID in de logistiek Als voorbeeld van toen diende het volgen van een fles melk waarbij de verpakking voorzien is van een RFID-tag met temperatuur sensor. Door RFID scanners op strategische kwaliteitsbepalende punten word niet alleen het product gevolgd maar ook de temperatuur op locatie in de tijd onderweg, hierdoor kan men, voor de dagelijkse praktijk is dit per eenheid niet zo interessant maar wel goed uitvoerbaar, tot in de koelkast van de klant het temperatuur verloop dat pak melk onderweg van fabriek naar klant volgen.
Maar stel dat: Door een voedselvergiftiging op een buffet een groot aantal feestvierders ziek word en een aantal zelfs sterft. Wat is de oorzaak en wie is aansprakelijk?
Doormiddel van de laboratorium onderzoek kan worden vastgesteld dat de vergiftiging is veroorzaakt door de ham in een salade. Aan de hand van de RFID is dan te herleiden dat de ham te lang bewaard is bij een te hoge temperatuur maar ook by wie!
de cateraar die deze ham nog overhad van een ander feest...
zijn leverancier...
onderweg in een auto met kapotte koeling...
Cruciaal is hier dat de RFID chip tijd en temperatuur registreerd en rapporteerd op plaatsen en tijdstippen die kwaliteitsbepalend zijn.

RFID en intelligence
Hier is vooral van belang dat de rfid voorzien is van de i/o capaciteiten die ook de melk en ham volgende RFID-tag kenmerken, een zeer goedkoop gemaakt massaproduct dus. De i/o (input/ output) mogelijkheden geven de tag enorme mogelijkheden om doormiddel van sensoren temperatuur, zuurtegraad, zuurstofgehalte etc te volgen en door electroden andere processen aan te sturen. In de medische wetenschap kan een ingenomen tag er voor zorgen dat precies op de goede plaats en moment een medicijn afgegeven word in het spijsverteringskanaal, of de hartslag gevolgd en eventueel bijgestuurd wordt. Een RFID-tag die tegen een zenuw geplaatst wordt kan na externe aansturing complete spiergroepen of levensfuncties uitschakelen.
Waarmee de wereld van George Orwell doordringt tot in het menselijk lichaam...