Make your own free website on Tripod.com
english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
climate
print
radio
satellite tv
video

Pacific
adelaide
aotearoa
brisbane
jakarta
melbourne
sydney

Africa
ambazonia
nigeria
south africa

Europe
athens
austria
barcelona
belgium
bristol
cyprus
euskal herria
finland
germany
hungary
ireland
istanbul
italy
lille
madrid
netherlands
nice
norway
paris
poland
portugal
prague
russia
sweden
switzerland
thessaloniki
united kingdom
west vlaanderen

Canada
alberta
hamilton
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
colombia
ecuador
mexico
peru
qollasuyu
rosario
sonora
tijuana
uruguay

South Asia
india
mumbai

West Asia
israel
palestine

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
boston
buffalo
central florida
chicago
cleveland
danbury, ct
dc
eugene
hawaii
houston
idaho
ithaca
la
madison
maine
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new jersey
new mexico
north carolina
north texas
ny capital
nyc
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rocky mountain
san diego
san francisco bay area
santa cruz, ca
seattle
st louis
tallahassee-red hills
urbana-champaign
utah
vermont
western mass

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer

Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Vogelvrij
Faaz - 17.01.2002 22:37

Veel is er al geschreven de laatste maanden over de aantasting van burgerrechten in de Verenigde Staten. Ook in Nederland wonden velen zich op over de instelling van zgn. tribunalen voor vermeende terroristen, de vergaande bevoegdheden die aan de opsporingsdiensten zijn toegekend en de inperking van het recht op informatie.
Over de aantasting van burgerrechten in Nederland is het tot nu toe echter angstaanjagend stil gebleven.


Misschien vereiste het tot vandaag ook enig aangeboren wantrouwen en een zeer scherp oog om deze tendens in Nederland te bespeuren. Na vandaag kan het echter eigenlijk niemand meer ontgaan.

Het begon deze morgen met de huiszoeking in het pand Vrankrijk aan de Spuistraat in Amsterdam. Naar aanleiding van de aanhouding van een van ETA-lidmaatschap verdachte Spanjaard ging de politie over tot huiszoeking van zijn verblijfplaats. Die verblijfplaats was één van de woningen in het voornoemde pand. Tot zover een normale procedure.

Wat echter geen normale procedure genoemd kan worden is het feit dat de huiszoeking zich niet beperkte tot de woning waarin de Spanjaard zijn onderdak vond maar zich toespitste op alle aanwezige woningen in het pand. Let wel, het pand is onderverdeeld in meerdere huurwoningen. Blijkbaar heeft de rechter-commissaris of de officier van justitie in deze zaak hiervoor toestemming gegeven en dat is op zijn minst opvallend en bij mijn weten een unicum te noemen.

Het unieke karakter zit hem in het feit dat de politie blijkbaar de bevoegdheid heeft om behalve de woning van de verdachte ook aangrenzende woningen te betreden. Dat wil zeggen woningen die van personen die niets meer met de verdachte te maken hebben dan het delen van een pand. Een pand. Niet het delen van een woning. Om het simpel te zeggen, wie in een flat woont waar een verdachte van het een of ander zijn verblijfplaats heeft mag er dus in het vervolg rekening mee houden dat ook zijn woning doorzocht wordt. Dat is een ongekende uitbreiding van de opsporingsbevoegdheden die de Nederlandse politie ter beschikking staan.

Net zo opmerkelijk waren twee andere berichten die vandaag de Nederlandse media beheersten, of dat althans hadden moeten doen.

Het eerste was het bericht dat het Europese Hof de spoedprocedure van twee Zwolsche vrienden heeft afgewezen. Zij wilde deze aanspannen omdat zij op het punt staan uitgeleverd te worden aan de V.S. dat hen verdenkt van XTC-smokkel.
Het tweede bericht betrof het feit dat de twee Zwolsche vrienden zich mogen getroost weten door de gedachten dat zij niet de enige zijn die uitlevering te wachten staat. De Nederlandse overheid heeft besloten dat ook twee Amsterdammers zich in Amerika mogen verantwoorden voor vermeende XTC-smokkel.

De substantie van de vermeende smokkelwaar is niet de enige overeenkomst tussen deze twee zaken. Een belangrijkere overeenkomst schuilt in het feit dat in beide zaken gebaseerd zijn op in Nederland ontoelaatbare opsporingmethode. In het eerste geval is de hele zaak gefundeerd op een anonieme getuige die tegen strafvermindering de Nederlanders heeft aangewezen van foto’s uit een muziekblad. Mocht er meer bewijs zijn dan is de Amerikaanse justitie in ieder geval niet bereid dit te overleggen.

In het tweede geval is er tegen de verdachten sprake van een zelfde soort bewijsvoering. Vermeld dient wel te worden dat het hierbij gaat om twee anonieme getuige.
Voor één van de verdachte geldt dat hij in Nederland XTC verkocht zou hebben aan undercoveragenten van de Amerikaanse politie.

In beide zaken heeft onderzoek door de Nederlandse autoriteiten geen enkele aanwijzing voor deze beschuldigingen opgeleverd. Toch zullen alle verdachten naar alle waarschijnlijkheid uitgeleverd worden. Voor de Zwolsche verdachten is dit in elk geval zeker.

De optelsom van deze berichten kan alleen leiden tot de conclusie dat de rechten van burgers in Nederland op ongekende wijze ondermijnd worden. De Nederlandse overheid schijnt hogere prioriteit te geven aan het te vriend houden van haar bondgenoten en bescherming van de bevolking van andere landen en dan aan het beschermen van de rechten van haar eigen bevolking.

Het is een gevaarlijke koers die de Nederlandse regering vaart. Burgers die niet langer kunnen rekenen op de bescherming van hun overheid zullen zich aan die zelfde overheid in het vervolg weinig gelegen laten liggen. Het risico van een vicieuze cirkel ligt dan ook op de loer. En dat kan in niemands bedoeling liggen. Toch?


Faaz is medewerker van www.BaTTL.nl

- E-Mail: Faaz@battl.nl
Website: http://www.battl.nl

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

reageer
ze zijn hier lekker bezig!
@ - 17.01.2002 23:06

verdachten van drugs smokkel mogen dus uitgeleverd worden terwijl hier in nederland die mensen naar huis gestuurd worden.....

of wat dacht je van cohen die mensen voor kleine overtredingen wil laten bekeuren, terwijl korhals de echte misdaad (fraude van bouwbedrijven) door de vingers ziet.

het gaat echt lekker in nederland!


Erg goed artikel!
M02 - 18.01.2002 02:41

Bedankt voor de bijdrage!
huiszoekingen
Martin Wisse - 18.01.2002 10:05

Faaz schreef:

>Het unieke karakter zit hem in het feit dat de politie >blijkbaar de bevoegdheid heeft om behalve de woning van de >verdachte ook aangrenzende woningen te betreden. Dat wil >zeggen woningen die van personen die niets meer met de >verdachte te maken hebben dan het delen van een pand

Heeft de politie die bevoegdheid?

Dat is nog allerminst duidelijk en ik dacht dat "Vrankrijk" zich nog aan het beraden was over eventuele juridische stappen hierover.

Volgens hun en mij moet in een huiszoekingsbevel expliciet de woningen worden vermeld die de politie wilt doorzoeken.

politieke patatgeneratie?
Vincent - 18.01.2002 15:06

Ik denk dat het tijd wordt voor een Comité Burgers voor een Rechtstaat. (Het CBR - misschien toch een andere naam?)
Maar goed, Nederland is nu dus echt op alle fronten haar autonomie aan het weggeven. Je zou er bijna introvert nationalist van worden....
gaat het goed verkeerd?
Vincent - 18.01.2002 15:11

Ik denk dat het tijd wordt voor een Comité Burgers voor een Rechtstaat. (Het CBR - misschien toch een andere naam?)
Maar goed, Nederland is nu dus echt op alle fronten haar autonomie aan het weggeven en de overheid breekt steeds vaker haar eigen wetten. Welke legitimiteit hou je als overheid dan nog over?

Toch heeft het misschien zijn voordelen: een politieke polarisatie kan wat mij betreft geen kwaad. Je zou bijna geneigd zijn de verelendungstheorie weer uit de kast te halen...

(Goeie site trouwens, dat www.battl.nl)
reageer
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.